Vlada RH prihvatila dva amandmana na proračun za 2024. zastupnika u Hrvatskom saboru Darka Sobote

Ponedjeljak, 27 Studeni 2023 23:59

Vlada RH prihvatila dva amandmana na proračun za 2024. zastupnika u Hrvatskom saboru Darka Sobote

ZAGREB - Vlada RH prihvatila je na 266. (telefonskoj) sjednici u ponedjeljak, 27. studenog 2023. godine, dva amandmana zastupnika u Hrvatskom saboru Darka Sobote na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Prihvaćeni amandman pod rednim brojem 302 zastupnika u Hrvatskom saboru Darka Sobote vezan je uz kapitalni projekt Izgradnje studentskog doma u Koprivnici te je ovim amandmanom u Prijedlogu državnog proračuna za 2024. godinu osiguran iznosu od 300 tisuća eura te iznos od . Drugi prihvaćeni amandman zastupnika u Hrvatskom saboru Darka Sobote je amandman pod brojem 318 i vezan je uz kapitalni projekt Učeničkog doma u Koprivnici. Tim je amandmanom osigurano milijun eura u 2024. te tri milijuna eura u 2025. godini.

- Oba projekta iznimno su važna za Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju. U posljednjih nekoliko godina upravo se Koprivnica pozicionirala kao mjesto poželjno i za srednjoškolsko i akademsko obrazovanje. Drago mi je i zahvaljujem Vladi i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću što su prepoznali važnost i značaj projekata Učeničkog doma i Studentskog doma u Koprivnici. Obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata svakog društva i za razvoj i Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije iznimno je važno stvaranje uvjeta za bolje i kvalitetnije obrazovanje. Oba projekta ukupno su vrijedna devet milijuna eura i nastavak je to ulaganja u obrazovanje na sjeveru Hrvatske. S obzirom na brojne pozitivne pokazatelje, Koprivnica zaslužuje i Učenički i Studentski dom. Veseli me što uskoro kreće realizacija ovih važnih kapitalnih projekta u obrazovanju, koji su nadogradnja na sve ono što je do sada u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji učinjeno u sektoru obrazovanja. Vjerujem kako ćemo zajedno u 2025. godini dočekati i prve učenike i prve studente u novim domovima u Koprivnici, rekao je zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Sobota.

Studentski dom u Koprivnici iznimno je važan jer na Sveučilištu Sjever, osmom javnom hrvatskom sveučilištu, koje djeluje kroz dva sveučilišna centra (Varaždin i Koprivnica), sa sjedištem upravo u Koprivnici, studira oko 1.200 studenata, a upravo je više od 700 redovnih studenata, od kojih 550 ima prebivališta van Koprivnice i prisiljeni su stanovati u Koprivnici. Sveučilište Sjever po broju studenata peto je sveučilište u Republici Hrvatskoj, a kako bi ostvario svoju viziju da bude vodeće znanstveno, umjetničko i stručno Sveučilište, suvremena europska visokoškolska ustanova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, pokretač gospodarskog i društvenog razvoja te generator pozitivnih promjena temeljenih na znanju i inovativnosti, jedan od preduvjeta ostvarenju tih vizija i ciljeva je izgradnja studentskog doma u Koprivnici. Projekt izgradnje studentskog doma u prvoj fazi izgradnje osigurao bi smještaj za 100-tinjak redovnih studenata. Vlasnik građevinskog zemljišta u sklopu Sveučilišnog kampusa, koje je namijenjeno gradnji studentskog doma je Grad Koprivnica te se zemljište nalazi u samom središtu Sveučilišnog kampusa i uz ostale sveučilišne zgrade čini zaokruženu cjelinu te bi se izgradnjom doma studentima uvelike povećala kvaliteta života. Priprema se izrada projektno-tehničke dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole te se očekuje kako će to biti završeno tijekom 2024. godine, kada će se krenuti i s konkretnim radovima gradnje Studentskog doma, s planiranim završetkom u 2025. godini.

Za potrebe Učeničkog doma u Koprivnici osigurano je zemljište i zgrada, koja nema potrebne sigurnosne uvjete te je zgradu u Koprivnici (nekadašnje željezničko konačište) potrebno ojačati i dograditi. Naime, u aktualnoj akademskoj godini u srednje škole na području Koprivnice upisano je 2.009 učenika, od kojih gotovo 50 posto, odnosno 984 učenika su putnici, a među njima su i učenici koji su i van granica Koprivničko-križevačke županije. Velik broj srednjoškolaca, zbog specifičnosti srednjoškolski programa, prisiljen je stanovati u Koprivnici i to u privatnom smještaju. Učenički dom, uz smještaj učenika po povoljnijim uvjetima u odnosu na privatni smještaj, učenicima osigurava i dodatan standard, poput stručnog vodstva u realizaciji njihovih školskih i izvanškolskih aktivnosti, a uvelike utječe i na poboljšanje sigurnosti i standarda učenika. Trenutno na području grada Koprivnice postoji potreba za smještajem 100-tinjak učenika u učeničkom domu. Za dogradnju i ojačanje navedene zgrade, kako bi se osigurao potreban kapacitet učeničkog doma, u tijeku je izrada projektno-tehničke dokumentacije te ishođenje svih dozvola, što bi trebalo završiti u 2024. godini, kada će se početi s radovima, koji bi, prema procjenama, trebali završiti u 2025. godini.

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 28 Studeni 2023 08:56

Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko - križevačke županije

Kontakt

J. Vargovića 1/II (drugi kat)

48000 Koprivnica