Dan križevačkih branitelja i 32. obljetnica preuzimanja vojarne u Križevcima

Nedjelja, 17 Rujan 2023 15:06

Dan križevačkih branitelja i 32. obljetnica preuzimanja vojarne u Križevcima

KRIŽEVCI - Dan križevačkih branitelja i 32. obljetnica preuzimanja vojarne u Križevcima obilježeni su u nedjelju, 17. rujna 2023. godine. Obilježavanje je započelo svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi svete Ane za poginule branitelje Domovinskog rata, a misno slavlje predvodio je župnik župe Svete Ane Križevci Stjepan Soviček. Potom je formirana kolona do spomen obilježja „Ponos braniteljima – u znaku križa“ u Ulici Franje Tuđmana gdje su održani prigodni govori, polaganje vijenaca i paljenje svijeća. 

Programima proslave nazočio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Sobota, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića brigadir gorana Klanac, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministar obrane Marija Banožića državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja general Ivan Pokaz, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Damir Felak, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, izaslanik biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslava Huzjaka vlč. Stjepan Soviček, izaslanik biskupa Križevačke eparhije Milana Stipića vlč. Mihajlo Simunović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, načelnici općina Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec i Kalnik, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec, te brojni generali, brigadiri, časnici i dočasnici Hrvatske vojske, članovi Odbora za branitelja Grada Križevaca na čelu s predsjednikom Božom Lazarom, ratni zapovjednici - brigadir Željko Topolovec, brigadir Darko Kereša, pukovnik Zvonko Beljo, pukovnik Vlado Kolić i Božidar Štubelj, predsjednica Kriznog štaba tadašnje Općine Križevci Ivana Sučec Trakoštanec, predsjednik tadašnje Općine Križevci Stjepan Palijan te brojni vojnici i sudionici Domovinskog rata i članovi njihovih obitelj. 

U svom obraćanju, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Sobota istaknuo je:

Velik je doprinos križevačkog kraja i križevačkih branitelja u Domovinskom ratu, iako je križevački kraj bio udaljen od prvih crta bojišnica, što daje posebnu vrijednost činjenici da je kroz postrojbe prošlo više od dvije tisuće ljudi, a 37 ih je poginulo u Domovinskom ratu. Križevčani su, kao i mi ostali, odazvali se pozivu obrani domovine i stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske, u kojoj danas živimo. Hrvatska je danas članica NATO-a, Europske unije, eurozone i Šengenskog područja, ostvarili smo sve ono što se sanjalo upravo tih dana 1991. godine, dana kojih se danas prisjećamo s ponosom. Vrijeme Domovinskog rata je iza nas, no sve što se dogodilo u tim godinama, može nas podučiti u znatnoj mjeri i danas. 
Nošeni zajedništvom i krunicom oko vrata, hrvatski su branitelji, bez previše razmišljanja, krenuli u obranu, a mnogi od naših kolega s bojišnica se nisu vratili. Među njima je i 37 Križevčana koji su dali ono najveće – svoje živote za domovinu i slobodu. Imena križevačkih branitelja zauvijek će biti zapisana u hrvatskoj povijesti i sjećanju  kao simbol hrvatske patnje, otpora i težnje za slobodom. Žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene i o obrani naše domovine i istini Domovinskog rata ne smijemo se sramiti govoriti i svi se moramo boriti da se istina nikada ne zaboravi. Upravo je na ovom mjestu u Križevcima započela jedna velika i značajna priča - kao što je već i spomenuto i poznato – vojni objekti u Križevcima, oslobođeni su među prvima u Hrvatskoj i u velikoj su mjeri osnažili hrvatske postrojbe na mnogim bojištima. Hrvatska je, predvođena prvim hrvatskim predsjednikom doktorom Franjom Tuđmanom i ratnim ministrom Gojkom Šuškom, provela pravedan oslobodilački rat, koji je kulminirao vojno-redarstvenom operacijom Oluja, 5. kolovoza 1995. godine, u kojoj su hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Hrvatske pod nazorom pobunjenih Srba. Kao i tada – tako i danas, moramo pokazati naše zajedništvo u svim segmentima društva, jer i dalje gradimo Hrvatsku i stvaramo bolju budućnost za naraštaje koji dolaze. Zato i veseli pogled na prostor u kojem se nalazimo – na prostor nekadašnje kasarne, odnosno vojarne u središtu Križevaca, u kojem se danas stvaraju nove vrijednosti, ali isto tako, na ovom prostoru s pijetetom se i u današnje vrijeme prisjećamo naših branitelja i njihove žrtve, čemu je svjedok i spomen obilježje braniteljima – Ponos branitelja – u znaku križa. Ova Vlada Republike Hrvatske vodi brigu o hrvatskim braniteljima, usvojen je jedinstven Zakon o pravima hrvatskih branitelja i kontinuirano se radi na tome da se ta prava i dodatno unaprijede, kao i na tome da veličanstvena priča o hrabrosti naših hrvatskih branitelja nikada ne izblijedi,
rekao je Sobota. 

foto: prigorski.hr, ŽO HDZ KKŽ

Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko - križevačke županije

Kontakt

J. Vargovića 1/II (drugi kat)

48000 Koprivnica