U službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji boravio ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić

Petak, 15 Rujan 2023 12:55

U službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji boravio ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić

KOPRIVNICA - U službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji u petak, 15. rujna 2023. godine, boravio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić sa suradnicima, a dočekali su ga zastupnici u Hrvatskom saboru Darko Sobota i Mišel Jakšić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić i suradnici. 

U uvodnom obraćanju, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren zahvalio je ministru Erliću i suradnicima na dolasku te naglasio kako Koprivničko-križevačka županija, iako prostorno manja, spada u područje velikih kapitalnih investicija nacionalnog značaja vrijednih više od 700 milijuna eura, a velik dio tih projekata sufinanciran je EU sredstvima. Tu je istaknuo izgradnju 2. kolosijeka pruge od Križevaca do mađarske granice vrijednu preko 400 milijuna eura, što je najskuplji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, te je 85 posto sufinanciran iz EU fondova. Ostale investicije su aglomeracije Koprivnica, Križevci i Đurđevac vrijedne više od 160 milijuna eura, izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, vrijednog 120 milijuna eura te izgradnja dionice brze ceste Križevci - Kloštar Vojakovački. Istaknuvši kako Županija ima kvalitetnu suradnju s Ministarstvom po svim pitanjima, župan je dodao kako svi imamo zajednički cilj, a to je ravnomjerni razvoj prostora općina, gradova i županija, a u konačnici i države, na što su usmjereni svi projekti koji se provode.

Uspješni smo u korištenju EU sredstava, posebno u suradnji s našom Regionalnom razvojnom agencijom PORA-om, koja je od velike pomoći i jedinicama lokalne samouprave koje nemaju vlastite kapacitete za provođenje EU projekata. Ključno nam je osigurati kvalitetan životni standard našim građanima, što vjerujem i uspijevamo upravo preko projekata. U prethodnoj financijskoj perspektivi na našem su se području provodili projekti vrijedni 500 milijuna eura, a trenutno je u provedbi 18 projekata vrijednosti preko 97 milijuna eura, dok se još njih 23 vrijednosti 86 milijuna eura nalazi u fazi ocjenjivanja“, kazao je župan Koren te se u nastavku osvrnuo na Razvojni sporazum Sjever, koji služi kao temelj daljnjeg napretka Županije, ali i cijele sjeverozapadne regije. Podsjetivši kako Razvojni sporazum obuhvaća kapitalne projekte vrijedne više od 413 milijuna eura (revitalizacija dvorca Inkey, izgradnja nove zgrade Srednje škole Koprivnica, izgradnja Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, termalne toplice u Kloštru Podravskom, terminal za kombinirani/ intermodalni transport Križevci i nacionalni projekt izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice), župan Koren je dodao kako su potpisani i ugovori vrijedni 750 tisuća eura za projektno-tehničku dokumentaciju za projekte izgradnje Centra zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli i Srednje škole Koprivnica. Ujedno je dodao kako se i u novoj financijskoj perspektivi očekuje da će se na razini države i EU ispregovarati optimalni udjeli u financiranju projekata jer velike kapitalne investicije i projekti uvelike ovise o europskim sredstvima. 

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić zahvalio je na prilici za posjet Koprivničko-križevačkoj županiji, obzirom da nas povezuje mnogo interesa i tema, kao i odlična suradnja, te dodao:

- Na vašem se području vidi dinamika razvoja, provodite mnogo projekata s kojima smo i upoznati, a naša je uloga da vam budemo i nadalje na raspolaganju te da zajednički doprinosimo razvoju. Smatramo kako lokalna i regionalna razina trebaju imati prioritet u definiranju prioriteta razvoja lokalnog područja, a naši novi mehanizmi imaju upravo taj decentralizirani naglasak za koji se zalažemo. U posljednjih šest godina povukli ste 470 milijuna eura, što je popriličan iznos obzirom na veličinu županije, a vjerujem da nas u razdoblju pred nama čeka još mnogo uspješnih projekata i suradnji. EU fondovi omogućili su ubrzani razvoj, kakav ne bi bio moguć da se oslanja samo na proračunske mogućnosti županija, gradova i općina i vjerujem da se svi slažemo kako maksimalno koristimo sredstva koja su nam na raspolaganju, naglasio je ministar Erlić te posebno pohvalio suradnju s PORA-om, a u daljem razgovoru o aktualnoj problematici, župan je predložio teme ažuriranja Razvojnog Sporazuma, obnove infrastrukture stradale u poplavama koja je financirana EU sredstvima, financiranja regionalnih koordinatora i INTERREG suradnje.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Sobota također je pohvalio suradnju s Ministarstvom i njihovu podršku u razvojnim projektima kojima se poboljšava životni standard u jedinicama lokalne samouprave, naglasivši ulogu i pomoć Županije i PORA-e, dok se zastupnik u Hrvatskom saboru Mišel Jakšić osvrnuo na suradnju kroz ITU mehanizam i ključne razvojne projekte koji će se na taj način ostvariti. 

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić istaknula je brojne EU projekte koji su realizirani na našem području te se osvrnula na suradnju s jedinicama lokalne samouprave gdje se kroz partnerski odnos utječe na još bolje povlačenje EU sredstava. Zahvalila je Ministarstvu na podršci koja se osjeti na svakom koraku te izrazila želju za uspješnom realizacijom novih projekata i planova. Ravnatelj koprivničke Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek" Mato Devčić ukratko istaknuo kako je bolnica u posljednjih sedam godina povukla 13 milijuna eura europskih sredstava, dok se još 15-tak milijuna planira kroz sljedećih nekoliko godina, a sve u skladu s Nacionalnim planom razvoja zdravstva.

Nakon sastanka u sjedištu Koprivničko-križevačke županije, ministar Erlić u pratnji domaćina obišao je prostore Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek" te Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji u Obrtničkoj školi Koprivnica. 

izvor: kckzz.hr

 

Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko - križevačke županije

Kontakt

J. Vargovića 1/II (drugi kat)

48000 Koprivnica