Hrvatska članica šengenskog prostora i europodručja

Nedjelja, 01 Siječanj 2023 14:05

Hrvatska članica šengenskog prostora i europodručja

GORIČAN - Hrvatska je jedina zemlja koja je u istom trenutku ušla u Schengen i europodručje. Hrvatska postaje dio Europe bez granica, a službena valuta euro!

Podizanjem rampe na graničnom prijelazu noćas, sa subote, 31. prosinca 2022. godine na nedjelju, 1. siječnja 2023. godine, u Goričanu je simbolično označen ulazak Hrvatske u Schengen. Uz ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, zastupnicu u EU parlamentu Sunčanu Glavak, ulasku Hrvatske u Schengen nazočio je i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Sobota. Svečanosti je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

- Hrvatska je prošla dug i zahtijevan proces ulaska u Schengen i to u vrijeme kriza i izazova. Ulazak u Schengen još je jedan veliki uspjeh aktualne Vlade RH na čelu s našim predsjednikom Andrejom Plenkovićem, a ujedno je i rezultat predanog rada i ispunjavanje svih potrebnih kriterija, rekao je zastupnik Sobota.

Ulaskom u Schengen i europodručje, Hrvatska je ispunila dva dugogodišnja strateška cilja te je postala 15. država koja je članica Europske unije, šengenskog prostora i europodručja.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Siječanj 2024 13:34

Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko - križevačke županije

Kontakt

J. Vargovića 1/II (drugi kat)

48000 Koprivnica