Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

Srijeda, 26 Listopad 2022 17:57

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

KOPRIVNICA - U posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji u srijedu, 26. listopada 2022. godine, boravio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji ministra poljoprivrede Marije Vučković, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića te saborskog. zastupnika Darka Sobote. 

Posjet je započeo u Križevcima, obilaskom lokacije radova na dionici brze ceste od Križevaca do Kloštra Podravskog. Kako je istaknuo predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, radovi na dionici dugoj 7,5 kilometara, vrijedni su gotovo 230 milijuna kuna i trebali bi biti gotovi u sljedećih 30 mjeseci, a priprema se i cesta prema Koprivnici. 

Nakon Križevaca, predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je Tvornicu juha i Vegete u poslovnoj zoni Danica u Koprivnici, te sudjelovao na konferenciji Večernjeg lista i partnera "Hrvatska kakvu trebamo - Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“. Tom prilikom predsjednik Plenković istaknuo kako su okolnosti u kojima svi gospodarstvenici rade u proteklim godinama sve, samo ne uobičajene – izuzetno zahtjevne u kontekstu nekoliko isprepletenih kriza koje zahtijevaju snažan odgovor i države i gospodarskih subjekata. Poručio je da je politika Vlade u tim okolnostima, kao i njegov osobni cilj, držati tri temeljne točke u fokusu. 

- Prva je zadržati političku stabilnost. Druga je zadržati socijalnu koheziju u društvu usprkos i unatoč ovakvim krizama, a to znači poduzimati mjere da društvo kroz načelo solidarnosti zadrži jednu homogenost i zajednički prebrodi razdoblje u kojem se nalazi. Treća je izbjeći socijalnu frakturu, odnosno izbjeći da se dio građana osjeća bespomoćnim, ima niska primanja i ne vide perspektivu. Podsjetio je i kako je Vlada u proteklim godinama praktički nepostojeće inflacije i gospodarskoga rasta vodila odgovornu politiku upravljanja javnim financijama. Hrvatska je tada išla iz politike deficita u politiku suficita, rapidno smanjivala javni dug, izašla je iz procedure makroekonomskih neravnoteža i procedure prekomjernog proračunskog manjka, postupno je dizala svoj  kreditni rejting i danas došla na najvišu razini investicijskog rejtinga uopće. Pritom je imala sidra, a to su bili strateški ciljevi Vlade – ulazak u europodručje i na tom putu poduzimanje svih potrebnih reformi te ulazak u Schengenski prostor i poduzimanje svih reformi koje schengenska pravna stečevina nosi. Kad imate dva tako velika strateška cilja, onda oni sa sobom nose sistematičan napor svih aktera koji su u to uključeni. Ta su dva procesa, istaknuo je, osigurala određeni rezervu za krize i dodao da je Hrvatska u vremenu u kojima se više kriza događa paralelno – od pandemije koronavirusa, dvaju razornih potresa, teških posljedica ruske agresije na Ukrajinu, energetske krize, prehrambene krize i inflatornih pritisaka – pa i država i gospodarstvo i građani u tom kontekstu moraju pokazati snagu i odgovornost. Mi smo u ovim okolnostima učvrstili gospodarstvo jer je tu država bila odgovorna. Jer ako je makro okvir dobar, onda je svima vama koji ste u gospodarstvu lakše", poručio je, između ostalog predsjednik Plenković na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo".

Sa županom Koprivničko-križevačke županije i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je o programima i projektima koje se provode i planiraju provoditi na području Podravine i Prigorja, a boravak u Koprivničko-križevačkoj županiji završio je posjet Sveučilištu Sjever u koprivničkom Kampusu.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 26 Listopad 2022 20:13

Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko - križevačke županije

Kontakt

J. Vargovića 1/II (drugi kat)

48000 Koprivnica